Intensivt i Kongos fängelser

I september 2011 flydde närmare 1000 fångar från ett fängelse i östra Katanga, östra(Demokratiska Republiken) Kongo. Det hela började med ett fritagningsförsök av en dödsdömd ledare för Mai Mai-millisen, då maskerade beväpnade män stormade fängelset och attackera snutar och militär. Olika uppgifter från lögnaktiga myndigheter och organ, från Kongo och internationellt, pekar på olika händelseförlopp, antal förrymda fångar och antal döda. Snuten hävdade vid tillfället för en BBC-intervju med en myndighetsman i september att 152 av 967 fångar gripits och återförts till fängelset.

På nyårsdagen 2012 genomfördes ett rymningsförsök med ett olyckligt slut. En handgranat skulle ha osäkrats och detonerat utan att ha kastats, vilket ledde till att påstådda 9 fångar dog och 50 fångar skadades. Högsta hönset hos snuten i provinsen hävdar att "den civile (fången)" inte kunde hantera granaten och därför exploderade den i fånghopen. Vi får utgå ifrån att granaten kastats av en fångvaktare som försökte hindra ett rymningsförsök eller potentiellt upplopp. Granatexplosionen skulle, enligt lokala vittnen, även ha följts av skottlossning. Denna händelse och den som skett i september ledde till en ökad närvaro av militär och snut i fängelset .

Även om det är komplicerat med de sociala konflikter som råder så långt bort från ens verklighet, så är kampen mot fängelser värmande för revolterande hjärtan och något som ständigt kräver soldiaritet från andra verkligheter.

En kamp - olika verkligheter!

Solidaritet med fångarna i Kongo!Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0