Upplopp i samband med demonstrationer mot höjda bensinpriser, Nigeria

Klippt och klistrat från TT:

"Minst sex personer dog och omkring 40 skadades när tusentals nigerianer demonstrerade i protest mot slopade bränslesubventioner.

Storstrejk hade utlysts sedan lednadskostnaderna ökat för miljontals fattiga.
Gatorna i Lagos, Abuja och Kano fylldes på måndagen av tiotusentals demonstranter. Protesterna var en del av en landsomfattande strejk, utlyst av fackförbund sedan regeringen på nyårsdagen meddelat att bränslesubventionerna dras in med förklaringen att pengarna behövs till infrastruktur och stärkt valutareserv.
Fem personer ska enligt uppgifter på måndagskvällen ha blivit ihjälskjutna medan en nioårig pojke mist livet i trängseln. Vårdkällor och andra tjänstemän räknade till minst 16 personer med skottskador.

Nattligt utegångsförbudI staden Kano i norr, där tusentals demonstranter samlats utanför guvernörens kansli, beslöt myndigheterna införa nattligt utegångsförbud sedan protesterna blivit våldsamma och två personer skjutits ihjäl. När demonstranter försökte ta sig in drabbade de samman med polis som sköt varningsskott och använde tårgas. Demonstranter ska även ha försökt sätta eld på ett hus som tillhör centralbankens chef.

I Lagos ska tre personer ha dödats av polis enligt fackföreningskällor och Röda Korset. Somliga av demonstranterna kastade också sten och flaskor mot polisen, andra skanderade "Bad Luck Jonathan" syftande på
president Goodluck Jonathan.

Fruktar höga matpriser. Bränslebeslutet mer än fördubblade priset över en natt på en liter bensin, från cirka 65 naira till 150. Det motsvarar ett literpris på drygt 6 kronor, i ett land där merparten av de 160 miljoner invånarna lever på mindre än 15 kronor per dag. Transportkostnaderna har redan stigit och många fruktar att beslutet ska påverka priset på mat.

Befolkningen i Nigeria, som är Afrikas folkrikaste land, ser subventionerna som den enda förmån de får från landets oljerikedomar, och facken är beredda att protestera tills regeringen backar. Men oljeindustrin säger att den knappast påverkas av strejken eftersom det mesta är automatiserat."

Det var länge sedan någonting hördes från MEND. Så det är fantastiskt att det inte krävs en gerillagrupp för att kampen mot Staten och oljebolagen ska hållas vid liv, att folket i Nigeria fått nog och väljer att trotsa den förtryckande verklighet det vita eurasien/nordamerika och de vithjärtade politikerna försöker fängsla dem vid.

Eld till alla pipelines! Bomber till alla oljeplattformer!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0