Polishatet blir allt mer uttryckligt...och välformulerat, men varför?

"Det var strax efter elva i går kväll som allt hände. En patrull åkte till Blendas gata i Backa för att kontrollera ett inbrott i en bil.
23.05 kom de dit. En minut senare började ett tjugotal ungdomar kasta stenar mot polisen.
- En stor bumling var nära att träffa mig i huvudet, rapporterar en polis medan han springer från platsen. Han kom ifrån sin kollega som tog bilen från platsen.
- Det var en kraftig stenkastning, men ingen polis kom till skada, konstaterar polisoperatören Per Mattsson.


"Samma tid, men på andra sidan Hisingen i Biskopsgården, närmare bestämt på Klarvädersgatan, är en patrull uppe i en lägenhet. När de kommer ut kvart över elva är alla däck på polisbilen sönderskurna. Ingen person syns till i närheten.
"

19/8

"Natten till söndagen skedde flera bilbränder, en brandbomb slängdes in på Gottsundabadet och flera fönster krossades. Två män misshandlades av ett ungdomsgäng på 20 till 30 personer när de sa till gänget som försökte tända eld på en bil i närheten. Den äldre mannen, som var i 60-årsåldern, fick en sten i huvudet och fördes till Akademiska sjukhuset för vård."

30/8

Som svar ska staten med flera instanser vid Göteborgs Universitet, förutom att öka repressionen mot invandrare, autonoma och andra som kastar sten, låta:
"(E)tt projekt vid Göteborgs universitet ska under tre års tid ta reda på varför ungdomar anlägger bränder. Forskarna ska också undersöka om mediers rapportering om bränder, framför allt på nätet, kan framkalla fler bränder.

Sedan tidigare finns det studier som visar att beskrivningar av våldshandlingar kan trigga igång nya våldshandlingar."

Så om ni har något svar på varför arga ungdomar i förorten eller med samhällsomstörtande tankeinfluenser tänder eldar (eller för den delen kastar sten), kontakta:

Sociologiska institutionen

Box 720, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Sprängkullsgatan 25

Telefon:
031-786 0000

Fax:
031-786 4764

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0