Varför Vi Kämpar Mot 2010

Varför Vi Kämpar Mot 2010

Varför Vi Kämpar Mot de Olympsika Vinterspelen 2010 OS handlar inte om den mänsklig andan och har väldigt lite att göra med atletisk perfektion; det är en multi-miljardindustri uppbackad av mäktiga eliter, fastighets-, byggnads-, hotell-, turist- och TV-bolag, som går hand i hand med sina medbrottslingar: olika stater och medlemmar av den internationella OS-kommiteén (IOC).

10 Orsaker att Bekämpa 2010

1. Kolonialism och Fascism Det moderna OS har en lång historia av rasism, från dess grundare (t.ex. Pierre de Coubertin, en fransk baron som förespråkade att sport skulle användas som ett verktyg att stärka kolonialismen med) till nuvarande IOC-ordföranden. De olympiska spelen 1936 stärkte Hitlers naziregim. Både de olympsika spelen i Seoul 1988 och i Bejing 2008 hjälpte till att legitimera auktoritära regimer i Asien. 1968 års Olympiska spel i Mexico City (där över 300 protesterande studenter massakrerades av soldater, dagarna innan spelen började) legitimerade även det den statliga terrorn. IOCordförande Avery Brundage, en ökänd amerikansk rasist och nazisympatisör, erkände inte ens att massakern ägt rum. Men när två svarta amerikanska atleter sträckte upp sina knutna nävar i en BlackPower-hälsning på medaljpodiet, såg han genast till att de blev med sina medaljer och stängdes av från spelen. En annan känd fascistisk IOCordförande var Juan Antonio Samaranch (IOC ordförande mellan 1980-2001), en tidigare statlig befattningshavare i Francos regim i Spanien.

2. Inga Olympiska Spel på Stulen Mark Territoriet BC förblir ursprungsfolkens oöverlåtna och okapitulerade mark. Enligt kanadensisk lag, har BC ingen laglig eller moralisk rätt att existera, ännu mindre att hävda rätt över landet och härska över områdets ursprungsfolk. Trots detta, och vidriga avtal som arbetas fram i detta nu, fortsätter regeringen att sälja, arrendera och "utveckla" de Ursprungliga landsområdena till företagens vinning, vilket inkluderar gruvdrift, skogsskövling, olja&gas och skidorter. Samtidigt är ursprungsbefolkningen den grupp med högst andel fattigdom, arbetslöshet, fängelsedomar, polisvåld, sjukdomar, självmord etc.

3. Ekologisk Förstörelse Trots påståendet om att vara det "grönaste OS" någonsin, och PR-uttalanden om "hållbarhet", kommer OS 2010 vara en av de mest miljöförstörande OS någonsin, med tiotusentals träd skövlade och bergsidor sprängda för OS-områden i Callaghan Valley (i närheten av Whistler) och "Sea-to-sky"-motorvägens exapansion. Under sommaren 2007 blev ett rekordantal svartbjörnar påkörda på "Sea-to-sky"-motorvägen, där åtminstone elva av dem dog (som konsekvens av att ha förlorat sitt naturliga habitat). Extrema mängder av betong som används för byggnation orsakade miljoner Laxars död i Fraser River, där tonvis med grus bryts för betongproduktion.

4. Hemlöshet Sedan Vancouver vann 2010 års vinterspel 2003, har Vancouver förlorat över 850 låginkomst-hushåll; under samma period har hemlösheten ökat från 1000 till 2500. Det uppskattas att vid år 2010 kommer hemlösheten ha ökat till så mycket som 6000. Sedan åttiotalet har OS orsakat förskjutning av över två miljoner människor (Fair Play fo Housing Rights report, 2007). 1988 i Seoul blev över 750 000 fattiga förskjutna, i Atlanta 1996 över 30 000, och i Bejing har uppskattningsvis 1.5 miljon blivit förskjutna. Och fortfarande talar OS-ledarna om "hållbarhet" och "OS-arvet"!

5. Kriminaliseringen av Fattiga För att "rensa bort" de fattiga och oönskade, startar de olika olympiska värdstäderna rutinmässigt kampanjer för att kriminalisera de fattiga. I Vancouver har staden startat "Project Civil City" och nya stadgar som kriminaliserar tiggeri, att sova utomhus etc. Det har också inneburit hundratusentals dollar till ökad privat säkerhet (t.ex. ambassadörerna i Downtown). Nya sopcontainrar på gatan gör det svårare för fattiga att samla återvunnen mat, och nya bänkar som är gjorda för att inte kunna liggas på. Dessa åtgärder passar väl in i regeringens planer på att förflytta de fattiga i storstadskärnorna till psykiatriska institutioner, "detox centres" på f.d. militära baser, och polisen "fly-back"-projekt som innebär att de lämnar ut människor som är efterlysta i andra provinser. Detta är inget mindre än en social utrensning!

6. Effekten på Kvinnor Arrangemang så som OS drar till sig hundratusentals åskådare och orsakar en enorm ökning av prostitution och trafficking av kvinnor. I Vancouver har 68 kvinnor försvunnit och/eller mördats. Många av dem var av ursprungsfolklig härkomst, och många rapporterades ha varit inblandade i sexhandel. 2007 hölls rättegång mot William Pickton, som anklagas för sex av dessa mord och ytterligare tjugo mord ska prövas mot honom. I norra BC har över 30 kvinnor, främst av ursprungsfolklig härkomst, försvunnit och/eller mördats, enbart längs Highway 16. OS 2010 och invasionen av turister och företag kommer bara att öka våldet mot kvinnor.

7. 2010 Polisstat Runt 12.500 poliser, militärer och säkerhetspersonal mobiliseras inför 2010, vilket inkluderar nationella insatsstyrkan (http://en.wikipedia.org/wiki/Emergency_Response_Team_(RCMP), kravallpoliser, helikoptrar, pansarfordon, etc. RCMP planerar att sätta upp ett 40 km långt stängsel tillsammans med CCTV övervakningskameror. Speciella säkerhetszoner kommer att upprättas för att kontrollera inträde till de olika OS-områdena. I tre veckor kommer Vancouver att vara en ockuperad PolisStat!!! Och när OS väl är över, finns det inget som garranterar att de olika säkerhetsåtgärderna inte försvinner (t.ex. CCTV).Repressionen innebär även attacker mot anti-OS grupper och individer, vilket innefattar gripande protestanter, husrannsakan på kontor och samlingsplatser, övervakning, smutskastande mediakampanjer, avskurna bidragsprogram etc. allt i ett försök att underminera anti-2010motståndet. Denna repression har redan använts mot antifattigdoms-,bostadsrättighets-, miljö- och urspungsfolks-grupper i Vancouver.

8. Allmänhetens skuld VANOC och statliga befattningshavare menar på att OS kommer att kosta två miljarder dollar. Dessa summor inkluderar i vilket fall inte "sea-to-sky"-motorvägens expansion, Canada Line Skytrain-förbindelsen till flygplatsen, Vancouver Convention Center eller "the lower mainland Gateway Project" (http://www.wildernesscommittee.org/campaigns/communities/gateway). Inkluderande dessa kostnader, då de var tvungna att gå igenom som förslag och färdigställas till 2010, blir den sammanlagda summar för Spelen ca sex miljarder dollar. Pengar som måste betalas av skattebetalare. Pengar som kunde ha använts till socialarbete, bostäder, drogavvänjning, sjukvård etc.

9. Olympisk korruption Det moderna OS är vida känt för sin korruption, t.ex. både IOC-toppars inblandning i mutskandaler (t.ex. Salt Lake City 2002) eller atleter som ertappats användandes steroider. Ändå menar IOC på att ungdomen behöver inspiration och en bra förebild för sportens moral och anda! Trots publicerade rapporter om mutskandaler bland IOC-medlemmar och värdstäder, (t.ex. "The New Lord of the Rings" av Andrew Jennings), ses OS fortfarande som ärorikt och beundransvärt företag, tack vare media.

10. Företagsinvansion Regeringen och industrier använder OS som ett verktyg för att attrahera företagsinvesteringar. I BC har den liberala regeringen "rationaliserat" ansökningsprocesser, skurit ner på skatter och erbjudit andra incitament som ökar vissa industrier så som gruvdrift, olja&gasutvinning och skidanlägnningar. Detta inkluderar stora ökningar inom transportsektorn, t.ex. nya hamnar, broar, utökade motorvägar och järnvägar. Allt detta är en del av deras investering i 2010. Resultaten har varit dramatiska, rekordbrytande ökningar av dess industrier, med konsekvenser som ökad miljöförstöring och ökad makt och inflytande för företagen i våra dagliga liv. Många av OS’s huvudsponsorer bär själva skulden för massiv miljöförstöring och upphävande av mänskliga rättigheter, som t.ex. McDonalds, CocaCola, Petro-Canada, TransCanada, Dow, Teck Cominco, etc., medan andra är stora vapenproducenter (Genera lElectrics och General Motors).

BEKÄMPA 2010!

"What causes opponents to come of their own accord is the prospect of gain.

What discourages opponents from coming is the prospect of harm." Sun Tzu, The Art of War


http//www.no2010.com/


Resist 2010: Eight Reasons to Oppose the 2010 Winter Olympics. (HIGH RES) from BurningFist Media on Vimeo.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0