15 mars: Hämnden... "Bekämpa snuten!"

Under förra veckan var det hektiskt för polisen i Montreal, Kanada... Nedan följer bakgrunden till de protestaktioner och kravaller mot polisbrutalitet som det bland annat rapporterats om på sabotagemedia.

Den 12 mars genomfördes vid lunchtid en protest i solidaritet med Innu-folket, som utsatts för hård repression i samband med en vägblockad de genomförde mot Hydro-Québecs projekt på deras marker. Drygt 150 personer samlades och gick till Hydro-Québecs kontor, delade ut flygblad och höll tal. Samlingen fortsatte till stadens univesitets administrationsbyggnad. Gatan precis utanför byggnaden ockuperades och fler och fler anslöt sig, då universitetsledningen utlyst en lockout mot sina anställda. Som svar på det hade en "kreativ natt" utlysts och ända in på natten fortsatte antalet folk utanför administrationsbyggnaden öka.

Under den kreativa natten målade några gatorna, andra spelade musik och ytterligare några tog sig en öl på soffor och annat som hämtats från administrationsbyggnaden. Det lokala bandet Mise en Demeure spelade och drev med både pacifister och snutar.

Vid 11-tiden blev stämningen spänd när några medborgarsnutar försökte "städa upp" och åberopade lagen för att folk skulle sätta saker och ting i ordning igen. En medborgarsnut ryckte en stol ur händerna på en kamrat och försökte slita av honom hans luva. Som svar fick han en välförtjänt smäll på käften. Försöker de leka snutar blir de fiender och behandlas som det också...

Efter konfrontationen med medborgarsnutarna bröt en klunga på 200 maskerade personer sig ut från folksamlingen och började röra sig längs stadens gator, skanderandes anti-pacifistiska och anti-snut-slagord och fyllde väggar och en polisbil med graffiti. När de passerade en av de värsta tidningarna i Kanada "La Presse" krossades de flesta rutorna på byggnaden.

Ännu en gång kom medborgarsnutarna och attackerade en kamrat. Attacken slogs tillbaka av gruppen som försvarade den attackerade.

Vid ett-tiden satt en grupp på femton personer och drack öl i ett gemensamt utrymme och plötsligt stormade en hel snutpluton in. Saker och ting eskalerade snart, tydligen med anledning av att en ölflaska skymtats utomhus. Folk sprayades, attackerades med batong och hund av tjugo aggressiva snutar och det hela slutade med att fem personer greps.


På morgonen den 15 mars kidnappades en kamrat av snuten när hon sprang sin vanliga morgonrunda. När hon rundade av ett gathörn uppenbarade sig en grå mini-van av familjesorten, ytterligare två bilar körde fram och blockerade alla potentiella flyktvägar. Ur den grå bilen steg en stor muskulös man och sade till henne:
"Hej ***! Jag är agent vid Montrealpolisen. Du är härmed gripen, vi har en arresteringsorder på dig. Du måste följa med oss."

Kamraten svarade: Vilka är ni? Vad vill ni? Vad är det för arresteringsorder? Får jag se den? Medan hon fick handklovar påsatta skrek hon för att förbipasserande skulle höra men ingen lade märke till henne. De civilklädda snutarna vägrade svara och rätt som det var satt hon i mini-vanen på väg mot snutens operativa bas, utan att veta varför.

Det visade sig efterhand att snutarna använt ett tillfälle då hon (kamraten) uteblivit från en rättegång om småtjafs på bötesföreläggande nivå, sparat och hållt på möjligheten att trakassera henne till den 15 mars, den internationella dagen mot polisbrutalitet. Det visade sig också att civilisnutbilarna stått utanför henens bostad under okänd tid och sedan förföljt henne... Bara för detta. Den 16 mars kallades hon till en domstol och släpptes mot löfte om att hon skulle närvara på den kommande domstolsförhandlingen.


Den 15 mars tappade snutarna kontrollen över stadskärnan under flera timmar, trots att de hade kravallsnutar överallt.

Vi har snuten att tacka för att de attackerade demonstrationen på några tusen människor så att pacifist-hippiesarna och borgarvänsterstudenterna kunde gå hem. De som kommit dit för att göra något mer än att gå en promenad  och undra vad fan de gör på ännu en pacifistritual med meningslösa slagord, bröt upp i mer mobila smågrupper och spred sig i staden för att fucka upp den hela natten lång.

Snuten eldade också på vreden när de attackerade folk i de centrala delarna av staden. Från den punkten bröt ilskan ut på gatorna.

Förmodligen var det många uttråkade ungdomar ute som ofta utsätts för trakasserier och såg sin chans att ge tillbaka på den jävliga snuten. Vid ett tillfälle stötte en samling på en polisbil med två snutar i och attackerade den. Efter attacken vältes den upp och ner.

Vid slutet av kvällen samlades folk vid torget där allt hade börjat, Berri square, för att avsluta dagen. På väg därifrån ringade snuten in runt 200 personer och genomförde en massarrestering. Folk bussades ut till en avlägsen snutstation där de identifierades, fotograferades och bötfälldes för "gathering endangering peace" - ett underhållande begrepp.


Kommentarer
Postat av: grönsvart

2012-03-25 @ 11:14:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0