NO TAV-nyheter

Vi har tidigare rapporterat i korthet om NO TAV-dramat i Val Susa och Norra Italien. Här följer nu en uppdatering.
Söndagen den 26 januari greps vår kamrat Juan och fördes till Spini di Gardolo-fängelse i Trento. Den 27 fick han höra om vräkningen av Baita Clarea i Val Susa och Lucas allvarliga tillstånd. (Luca är en ortsbo i Val Susa-dalen vars mark har exproprierats av staten för byggandet av höghastighetslinjer för tåg. Under en demonstration klättrade han i protest upp i ett kraftledningsstorn, samtidigt som kravallpolisen genomförde en attack för att få bort folket. Snuten försökte sedan omdömeslöst få ner honom därifrån. De lyckades men han fick en ordentlig elchock av den dödliga ledningen och föll flera meter. Kravallpolisen såg även till att fördröja ambulansens framkomst. Luca var nära att dö men har nu börjat återhämta sig.)
Med anledning av detta beslöt sig Juan för att genomföra en protestaktion och vägrade gå tillbaka till sin cell efter promenaden.
En plit beordrade honom att återgå till sin flygel men Juan vägrade och sa öppet att han protesterade i solidaritet med Luca Abbá. När fyra plitar slutligen samlats tillfrågades Juan om han var medveten om konsekvenserna av sitt handlande. De frågade också honom varför han inte genomförde en hungerstrejk istället... Juan svarade att alla väljer sina egna sätt att protestera på. Därefter lyftes hans kropp och fördes tillbaka till cellen utan att något mer våld användes. Följande dag var han kallad till flygelns kvinsp ("chef").
Adress till Juan:
JUAN ANTONIO SORROCHE FERNANDEZ

Casa Circondariale
Via Beccaria 134
Loc. Spini di Garoldo
TN - Italy

Nedan följer en översiktlig lista på aktioner och initiativ i solidaritet med NO TAV-motståndet (översatt av 325 från Informa-Azione)

Genua - På kvällen den 29 februari blockerade ett 30tal personer ett Frecciabianca-tågs avgång i solidaritet med NO TAV-motståndet. Innan de bröt upp samlingen passade några i gruppen på att slå sönder fönster på tåget.
Rom - Följande rapporterades anonymt till Informa-Azione: "Natten den 28 februari attackerade anonyma personer dagstidningen Il Messaggeros byggnader med färg och graffiti i solidaritet med NO TAV. Må kampen fortsätta i alla dess former och riktningar. Inga höghastighetståg i Val Susa-dalen eller någon annanstans. Frihet för alla!"
Lecce - Den 28 februari ockuperade ett 20tal NO TAV-demonstranter en järnvägsräls vid Lecce's station och blockerade Frecciargento-tåg som skulle avgå mot Rom under 50 minuter. Efter ungefär en timme lämnade demonstranterna rälsen och marscherade genom stadens gator.
Barcelona, Spanien - På morgonen onsdagen den 28 februari organiserade en grupp människor ett möte utanför italienska konsulatet i solidaritet med NO TAV. LA LUCHA NO TAV NO TIENE FRONTERAS! A SARA´DURA!!!
Baskien (Donostia) - En solidaritetssamling hölls vid Renfes station i Donostia, Paseo de Francia 22, från vilken en kommuniké skickades ut. Den finns att läsa på engelska här.
Lyon, Frankrike - Mitt på blanka dagen fyllde anonymt folk från norra alperna det italienska konsulatet med "NO TAV" och "Styrka till Luca"-graffiti. Bilder finns här.
Paris, Frankrike - På tisdagen den 28 februari genomfördes en solidaritetsaktion för Luca och kampen i Val Susa-dalen även i Paris. En banderoll med texten "Solidarity with Vals Susa. NO TAV" vecklades ut utanför Gare de Lyon, stationen från vilken tågen mot Italien avgår. Flygblad delades ut om de senaste händelserna i Val Susa-dalen och bakgrunden till mer än 20 års kamp.
Situationen i Val Susa-dalen är ett utmärkt exempel på den hänsynslösa framstegsfetischmen som dominerar makthavarna, samtidigt som deras imperier sakta men säkert faller i bitar av ekonomiska kriser. I tjugo år har de försökt bygga linjer för höghastighetståg i dalen men aktivt stoppats av ortsbor och argt folk från hela regionen, Italien och internationellt.
I krampaktiga försök att visa sin storhet genom mångmiljardprojekt på bekostnad av miljoner människors rätt till ett värdigt liv, kommer de även att gräva sina egna gravar. De ger oss något att enas kring, de ger oss droppen som får bägaren att rinna över.
Länge leve Val Susa-dalen och KROSSA alla försök att exploatera de få relativt oexploaterade områden som finns kvar i världen. NO TAV!
All solidaritet och styrka till Luca och folket i Val Susa!
DVM

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0